Tuning af bil har været et fænomen i mange år, og chiptuning er med tiden blevet mere og mere populært. Dog er det de færreste, der ved, at hvis din bil skal chiptunes på lovlig vis, kræver det et hav af forskellige godkendelser, test osv.
Det skyldes, at blandt andet bilfabrikanterne ikke har interesse i, at der bliver pillet ved deres biler på en måde, som ikke var tiltænkt fra fabrikken af. Det kan dog stadig lade sig gøre i dag at chiptune sin bil lovligt, men det er blevet betydeligt sværere, end det tidligere har været. Hvis du vil vide meget mere om tuning, kan du læse det her: https://www.tjekbil.dk/alt-om-bilen/udstyr/teknik/chiptuning/
Hvad er chiptuning?
Hvad sker der egentlig, når du får chiptunet din bil? En chiptuning er kort sagt en ændring i bilens motorstyringssystem via dens kodning og programmering. Selve kodningen af motorstyringen er programmeret til at styre bestemte parametre i bilen, som du altså kan gå ind og regulere på gennem chiptuning.
Med chiptuning er der mulighed for at øge din bils hestekræfter markant. Det anslås, det kan have en forøget effekt på hele 25 til 100 hestekræfter oveni dem, den allerede havde fra fabriksindstillingen af.
En chiptuning af din bil er ikke et indgreb, der foretages i den mekaniske forstand. Tuningen af bilen foregår nemlig via bilens motorstyringschip, som man kan gå ind om omkode og -programmere. Man kan som tuning enten ændre i den allerede programmerede chip, eller du kan udskifte den med en helt ny chip. Uanset om du vælger at gøre det ene eller det andet, er det vigtigt, at lovens regler overholdes.
Det kan være afgørende at vælge det rigtige værksted
Hvis du vil chiptune din bil, bør du have in mente, at det indebærer både fordele og ulemper. Derfor bør du, inden du beslutter dig endeligt for at få tunet bilen, nøje overveje, hvilket værksted, du ønsker, skal foretage chiptuning af din bil.
Mange værksteder herhjemme tilbyder chiptuning som en reel service af din bil, men vær opmærksom på, at ligesom med alt andet, så kan chiptuning foretages i meget varierende kvalitet. Som hovedregel bør du udelukke værksteder, der ikke vil tilbyde dig papirer på chiptuningen. Man kan nemlig bede om en såkaldt rulletest, for at teste at bilen lever op til alle de lovgivningsbestemte regler. Sådan en test vil være en smule fordyrende, men den kan være alle pengene værd.
En jungle af regler
Som tidligere nævnt, så er det blevet sværere lovligt at chiptune sin bil, fordi der kommer flere og flere regler på området. Chiptuning er dog som udgangspunkt ikke ulovligt, hvis tuningen ikke øger bilen forurening eller støjniveau.
Udover at bilen naturligvis ikke skal støje eller svine for meget efter tuningen, så skal den naturligvis også stadig være sikker at køre i. I grove træk vil det sige, at bilen skal kunne holde til de ekstra kræfter. Særligt bremserne er essentielle for, at chiptuningen kan godkendes. De skal stadig kunne bremse bilen forsvarligt, selvom der er kommet flere hestekræfter til.
Når du har fået foretaget en chiptuning af din bil, og den lever op til alle kravene om støj, forurening og sikkerhed, skal dette være dokumenteret, og du skal have skriftlig dokumentation med dig fra indgrebet. Vi kan løfte sløret for, at der meget sjældent er den nødvendige dokumentation.
Dokumentation skal bilejeren tage med sig til syn af bilen. Bilen skal nemlig synes igen efter chiptuningen for at sikre, at alting stadig er, som det skal være. Dokumentationen som medbringes til synet skal også kunne vise, at alt udstyr, der er brugt til indgrebet, er lovligt. Bilejeren har selv ansvaret for at fremlægge den nødvendige dokumentation.
Vær opmærksom på udstyret
Som ejer af en chiptunet bil, har du altid ansvaret for at kunne dokumentere, at det udstyr, der er blevet brugt til tuningen, er lovligt. Det er vigtigt at huske på, da reglerne for, hvilket udstyr, der må bruges, er meget stramme.
Eksempelvis må forhandlere ikke engang foretage markedsføring af chiptuningsudstyr, der ikke opfylder reglerne. Det er dog tilladt, hvis udstyret er til brug i køretøjer beregnet til motorløb. I dette tilfælde skal det dog fremgå tydeligt af markedsføringen, at det ikke er til almindelige personbiler og køretøjer til færdsel i almindelig trafik.
Husk også altid på, at hvis din bil kommer fra bestemte fabrikanter, kan chiptuning af din bil medføre tab af garanti, så tjek op på dette hos fabrikanten, inden du får foretaget indgrebet.