Den væsentligste regel i forhold til spirituskørsel er, at alkoholpromillen ikke må overstige 0,5 i Danmark. Samtidig må man heller ikke køre uforsvarligt og være til fare, selv hvis man har en promille under 0,5. Straffen for spirituskørsel er hård, og bliver kun hårdere jo flere gange man bliver taget, og jo højere promillen har været. Det er yderst farligt at begynde at køre, efter man har drukket. Alkohol gør, at man er langsommere til at reagere og dårligere til at koordinere, hvilket svækker en i trafikken. Man bør derfor sætte sig godt ind spritkørsel, før man bevæger sig ud i trafikken med alkohol i blodet. Læs mere om emnet her: https://www.tjekbil.dk/alt-om-bilen/love-og-regler/spirituskoersel-og-promillegraense/
Hvilken promille må man have?
Den promille, som det er lovligt at køre med, varierer fra land til land i forhold til deres lovgivning. I Danmark og flere andre lande er det lovligt at køre med en alkoholpromille på 0,5 og derunder. Man kan dog stadig blive taget og dømt for spirituskørsel, hvis man har en alkoholpromille på 0,5 og under, hvis politiet vurderer at du kører uforsvarligt og til fare for dig selv og andre i trafikken. Det kan for mange være svært at vide og bedømme, om de er i stand til at køre bil eller ej, og om de har en promille på under 0,5. Man bør derfor altid tage til eftertanke hvordan man kommer hjem fra en selskab, hvor der er blevet drukket alkohol. Det er altid bedre at være på den sikre side, for at undgå at gøre skade på dig selv, dine passagerer og andre bilister.
Alkoholgrænsen er 0,5 i flere lande såsom Italien, Kroatien og Cypern. I Storbritannien er alkoholgrænsen forholdsvis høj. Den ligger nemlig på 0,8. Modsat ligger Tjekkiets helt nede på 0,0.
Hvor meget kan man drikke?
Det er forskelligt fra person til person, hvor meget man kan drikke, og hvor hurtigt man forbrænder alkohollen afhængig af køn, højde og vægt. Mænd forbrænder alkohol hurtigere end kvinder. En mand på 80 kg forbrænder en genstand på ca. 1 time og 15 minutter, hvorimod en kvinde på omkring 65 kg forbrænder en genstand på 1 time og 45 minutter. Dog er det vist at omkring 9 ud af 10 af spritbilister er mænd. Forbrændingen vil også først gå i gang ca. 45 minutter efter man er begyndt at drikke. Det anbefales, at man uanset køn og vægt kun drikker en genstand, hvis man har planer om at køre hjem samme aften. Har man givet den gas hele aftenen og har drukket meget, anbefales det, at man først begynder at køre igen engang hen på eftermiddagen dagen efter, da det først er her, at ens alkoholpromille er nede 0,0.
Alkoholpromille på over 1,2
Straffen for spirituskørsel med en alkoholpromille på 1,2 er væsentligt hårdere. Man får frakendt sit kørekort ubetinget i 3 år. For at generhverve førerretten, skal man efter de 3 år er gået, bestå en køreprøve – både den teoretiske og praktiske del. Man får en bøde, som svarer til ens månedsløn, samt 20 dages betinget fængsel. En betinget fængselsdom betyder, at man egentligt slipper for at afsone sin dom i et fængsel, hvis man overholder de krav, der bliver stillet en. Disse krav og vilkår indebærer blandt andet, at den dømte ikke begår ny kriminalitet inden for en bestemt periode, som oftest er 1-2 år. Derudover skal man også gennemføre et alkohol, narko og trafik kursus, som varer i alt 12 timer delt ud på 3 til 4 lektioner. Kurset skal man også selv betale for. Bliver man taget med en alkoholpromille over 1,2 to eller flere gange, får man også konfiskeret sin bil uden mulighed for at kunne få den tilbage igen.
Når bliver taget flere gange
Straffen for spirituskørsel afhænger både af, hvor høj promillen er, men også hvor mange gange man er blevet taget. Straffen bliver naturligvis hårdere og hårdere jo flere gange, man er blevet taget og dømt. Bliver man taget flere gange med en høj promille, får man frakendt sit køre ubetinget 3 år eller mere. Man får en ukendt men relativt større bøde, en betinget fængselsdom, hvor varigheden afhænger af omstændighederne. Oven i det får man en alkolås, der består af en styreboks og et håndsæt. Hver gang bilisten stiger ind i bilen skal han eller hun puste i et mundstykke. Bilen kan ikke startes, hvis der påvises alkohol.